W tym roku szkolnym w zajęciach koła zdrowego żywienia mają możliwość uczestniczyć uczniowie klas piątych. Chętnych pasjonatów prawidłowego odżywiania i gotowania było tak wielu, że zostali oni podzieleni  na dwie grupy. Sezon  kulinarnych spotkań rozpoczęliśmy od zapoznania  z zasadami bezpieczeństwa oraz instrukcjami używania urządzeń znajdujących się w zapleczu kuchennym. Następnie wybraliśmy nazwy dla tych grup- „Zielone jabłuszko” i „Iskierki”. Na początek nie mogło zabraknąć racuchów i placków z kaszy jaglanej  z królem owoców- jabłkiem oraz batoników z mnóstwem bakalii, które można zabrać na przekąskę do szkoły lub pracy. Podczas zajęć każdy uczeń ma jakieś zadanie do wykonania. Nie jest nam straszne także zmywanie naczyń, które przypada zawsze komuś innemu. Zapach smakołyków rozchodzi się po całej szkole i wabi nawet niejadków. Na tych zajęciach dźwięk dzwonka na przerwę nie jest wyczekiwany, gdyż musimy dobrze gospodarować czasem i dzielić się obowiązkami, aby po 45 minutach zjeść gotowe danie oraz pozostawić po sobie porządek. Każdy uczeń ma możliwość zaproponowania potrawy, która będzie wykonywana na kolejnym spotkaniu. Najprzyjemniejszy i najbardziej lubiany  czas przedświąteczny spędziliśmy na pieczeniu oraz na dekorowaniu pierniczków, które zostały podarowane osobom samotnym z terenu naszej gminy. Koło zdrowego żywienia to nie tylko gotowanie, to także pogadanki na temat zdrowych nawyków żywieniowych, przygotowywanie dekoracji i plakatów tematycznych. Senat  RP podjął uchwałę o ustanowieniu roku 2025 Rokiem Edukacji Zdrowotnej i Profilaktyki. Działalność koła i  niezbędna edukacja zdrowotna wpisuje się w realizację tej uchwały. Przed nami kolejne wyzwania związane z promowaniem aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania i higieny psychicznej. 

 Ewa Lubiak 

#LaboratoriaPrzyszłości