Dzień buraka

Kategoria: Informacje Opublikowano: niedziela, 11, grudzień 2022 Administrator

#LaboratoriaPrzyszłości #LaboratoriaPrzyszlosci 

Na Kole Zdrowego Żywienia z okazji Dnia buraka, który wypada 24 listopada zrobiliśmy smaczną sałatkę carpaccio z rukoli, buraków i orzechów włoskich. Może nie wszyscy wiedzą, że burak jest źródłem składników mineralnych takich jak magnez, potas, cynk, żelazo czy fosfor. Jest również pełen witamin z grupy B, witamin C, A, E, K, błonnika pokarmowego przeciwutleniaczy oraz kwasu foliowego. Warzywo to jest także niskokaloryczne, ponieważ w 100 g zawiera tylko 43 kcal. Natomiast rukola jest pełna witaminy K, ale to także bogactwo cennych minerałów. Zawiera dużo wapnia, magnezu, potasu, żelaza i manganu. Podobnie jak burak, rukola jest niskokaloryczna. W 100 g jest tylko 25 kcal. Orzechy włoskie to w większości tłuszcze, białko i węglowodany, ale zawierają również witaminy ważne dla układu nerwowego, czyli B1, B2, B3, B5, B6 i kwas foliowy. Są pełne manganu i miedzi, a ponadto magnezu, fosforu, żelaza, cynku i wapnia. Natomiast one nie są już tak dietetyczne, ponieważ w 100 g jest 654 kcal. Polecam wszystkim spożywanie tych cennych warzyw i wykonanie tej smacznej sałatki. Nam wszystkim ona bardzo smakowała.

Uczennica klasy 5a
Zofia Kucharczyk

Odsłony: 6869