W ostatnich latach obserwuje się, że coraz młodsze dzieci posiadają masę ciała przekraczającą normy stosowne do ich wieku. Ma to wpływ na pogorszenie się wyników w nauce, zmęczenie, a także brak energii do wszelkich aktywności fizycznych. Pomijanie posiłków, brak drugiego śniadania w szkole czy brak obiadu powodują, że dzieci spożywają posiłki nieregularnie i po zbyt długich przerwach. Niskie urozmaicenie posiłków, wykluczenie niektórych grup produktów i spożywanie codziennie tych samych potraw będzie skutkowało niedoborem witamin i mikroelementów, a jednocześnie nadmiarem niektórych makroskładników, takich jak cukry proste i tłuszcze nasycone. Jak tego uniknąć?
Racja pokarmowa dzieci w wieku szkolnym często zawiera w nadmiarze produkty, gdzie dodatkowo dodano cukier, sól lub tłuszcz. Należą do nich przekąski mięsne (np. kabanosy), słodzone napoje, dania fast food, czyli żywność, która w małej objętości ma sporo kalorii, a mało wartości odżywczych. Taki skład produktów powoduje, że w jadłospisach brakuje cynku, magnezu, miedzi, wapnia, żelaza, witamin z grup B, C, D i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Pełnowartościowy posiłek powinien zawierać:
• część węglowodanowo-zbożową (pieczywo, gotowana kasza, ryż, tortilla, makarony, naleśnik) - jest ona bardzo ważna, ponieważ to z niej dziecko wchłania najwięcej energii;
• warzywo (minimum 1 szt.) - to najtrudniejszy komponent jadłospisu dzieci, nie są one słodkie, więc trudniej przekonać dzieci do ich zjedzenia. Można zacząć od słupków ogórka zielonego, marchewek. Świetnym pomysłem na sycący posiłek pudełkowy są sałatki, w których można ukryć warzywo i kasze lub makaron. Najlepiej serwować je z dodatkiem produktu białkowego;
• owoc lub sok 0,33 l/tubka- jest źródłem naturalnych cukrów prostych. Jeżeli chcemy ograniczyć cukier, to usuńmy z menu wszelkie napoje owocowe, ponieważ są dosładzane. Natomiast soki owocowe nie są złym wyborem, jeśli nie są dosładzane, a wyciskane. Warto jednak pamiętać, że lepiej dla zaspokojenia głodu zjeść cały owoc niż wypić sok;
• część białkową (jogurt naturalny, twarożek półtłusty, serek wiejski, wędlinę i kabanosy o dobrym składzie, kotlecik z obiadu);
• wodę mineralną, źródlaną lub z kranu w wielorazowym bidonie- polecajmy je dzieciom, gdyż nie ma w nich cukru i niepotrzebnych dodatków;
• dodatek masła lub oleju, oliwy z oliwek do sosu.
Uczniowie należący do koła zdrowego żywienia zastosowali się do tych wskazówek i podczas kilku zajęć wykonali: naleśniki z musem jabłkowym, tortillę z warzywami, makaron ze szpinakiem, owocowe i warzywne przekąski oraz sałatkę jarzynową.
Opiekun koła Ewa Lubiak
#laboratoriaprzyszłości