18 i 19 maja uczniowie klas 0-3 wzięli udział w warsztatach "Lekkie ciacho". Celem tych warsztatów było propagowanie zdrowego stylu życia. Na tych zajęciach dzieci dowiedziały się jakie są niepokojące następstwa spożywania zbyt dużej ilości cukru oraz sklepowych słodyczy, a także miały możliwość samodzielnego przygotowania słodkich, bezcukrowych przekąsek. Uczniowie zrobili trzy rodzaje zdrowych przystawek: "Kulki mocy" (miód, ugotowana kasza jaglana oraz wiórki kokosowe), krem typu "Nutella", którego składnikami była masa orzechowa, mus z daktyli oraz kakao, a także batony, w których skład wchodziły rodzynki, żurawina, płatki migdałowe, mus daktylowy oraz płatki kukurydziane. Można stwierdzić, że zajęcia były bardzo udane, ponieważ widać było ogromne zaangażowanie dzieci, chęć do pracy i uśmiechy na twarzach.
Milena Gołębiewska
Odsłony: 6735