Niezwykłe smaki słonecznej Hiszpanii

Kategoria: Informacje Opublikowano: wtorek, 11, czerwiec 2024 Administrator
 
Na zajęciach Koła Zdrowego Żywienia, pani Aneta Kosek - nauczyciel języka angielskiego, zabrała uczniów w kulinarną podróż do słonecznej Hiszpanii. Podczas spotkania uczniowie mieli okazję poznać nie tylko bogatą kulturę i tradycje tego kraju, ale również spróbować pysznych potraw kuchni hiszpańskiej. Pani Dyrektor przedstawiła zdrowe nawyki Hiszpanów. Uczniowie dowiedzieli się o roli oliwy z oliwek, świeżych warzyw i owoców, a także ryb i owoców morza w hiszpańskiej kuchni. Głównym punktem spotkania było jednak przygotowanie i degustacja potraw. Uczniowie pod okiem pani Anety ugotowali patatas bravas, krewetki z czosnkiem, kalmary w cieście. Zaskakująco bardzo smakowała uczniom kiełbasa chorizo i świeża bagietka maczana w oliwie posypanej solą, która przyjechała prosto z Hiszpanii. Degustacji towarzyszyły opowieści o sposobie przygotowania potraw, ich wartościach odżywczych oraz tradycjach związanych z ich spożywaniem. Uczniowie z entuzjazmem próbowali nowych smaków i zadawali wiele pytań dotyczących kuchni hiszpańskiej. Spotkanie i wspólne gotowanie było nie tylko okazją do poznania nowych smaków, ale również do edukacji w zakresie zdrowego odżywiania. Uczniowie z pewnością zapamiętają te zajęcia i chętnie będą sięgać po hiszpańskie przysmaki w przyszłości.
 
Członkowie Koła Zdrowego Żywienia 
Odsłony: 11