Czy udało nam się odstraszyć wampiry?

Kategoria: Informacje Opublikowano: poniedziałek, 08, maj 2023 Administrator

#LaboratoriaPrzyszłości #LaboratoriaPrzyszlosci #CentrumGovTech #MEiN #technologie #edukacja #nauka #EdTech #EduTech #szkoła #innowacje
Inspiracją do zajęć koła zdrowego żywienia często jest kalendarz świąt nietypowych. I tak, pod datą 19 kwietnia, znalazłam Dzień czosnku. Jedni go kochają, inni nienawidzą za nieprzyjemny zapach. Niektórym kojarzy się z odstraszaniem wampirów. Uczniów klas 5 nie zniechęciła specyficzna woń czosnku i chętnie poznali jego właściwości. Czosnek to bardzo zdrowe i aromatyczne warzywo, które dodaje smaku potrawom w wielu kuchniach świata. Jest naturalnym antybiotykiem o działaniu przeciwzapalnym i przeciwwirusowym. Nieraz mama lub babcia leczyła nas zmiażdżonym ząbkiem czosnku zanurzonym w ciepłym mleku z miodem. To również źródło witamin B i C, żelaza, magnezu i antyoksydantów. Warzywo to obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, a także poziom cukru we krwi. Jest odpowiednie w profilaktyce chorób serca, infekcji czy przeziębień. Koi też bóle głowy oraz ułatwia zasypianie. Co ważne – czosnek należy jednak spożywać z umiarem. Gdy zjemy go za dużo, możemy mieć problemy żołądkowe. Nam takie problemy nie groziły. Tego dnia nie mogliśmy wstydzić się też czosnkowego oddechu, który towarzyszył nam po skosztowaniu pieczywa czosnkowego ze szpinakiem w sosie czosnkowym oraz prostych babeczek czosnkowych przygotowanych w formie muffinek. W wielu powieściach oraz filmach czosnek szkodzi wampirom, ale ludziom nie powinien! To naturalne lekarstwo, które powinno gościć w naszej codziennej diecie bo "… nic nad zdrowie ani lepszego, ani droższego" jak pisał w swojej fraszce Jan Kochanowski.

Opiekun koła
Ewa Lubiak

Odsłony: 5995